3 måder til at få en bedre rumakustik

Er du en af dem som føler, at dit hjem har en ringe akustik eller, at den godt kunne forbedres en tak eller to? Hvis ja, så læs med her.

 

God rumakustik er afgørende

Bliver du frustreret over akustikken derhjemme, er der faktisk god grund til, hvorfor at du bliver det. Selvom at det er selvsigende for mange, at en dårlig akustik er en stor grund til frustration, er der faktisk flere videnskabelige studier der understreger flere problematikker ved en dårlig akustik.

Ifølge forskning påvirker en dårlig akustik én, ved at du bruger flere kræfter på at høre efter, hvad der bliver sagt, men også på at høre efter lyde såsom skridtlyde, klang og nabolydene mv. For eksempel kan det være, at du har venner og/eller familie over for at se en film, hvor du hele tiden skal skrue op for lyden for at høre filmen, samt læne dig hen mod dine nær kære for at høre, hvad de har at sige og omvendt igen.

Men når vigtigheden af god akustik er understreget, hvad er de ting, som påvirker rumakustikken negativt?

 

Flere fingre i kagekrukken

Når det kommer til rumakustik, er der mange forskellige ting, som kan have en dårlig indflydelse på akustikken.

Eksempelvis er der mange nybyggede huse, som er opført ved brug af materialer med hårde overflader som beton og lignende. Sammenkobles overfladerne med en minimalistisk indretning, kan de meget hurtigt give udfordringer med støj.

Herudover har følgende elementer og faktorer også en indflydelse på kvaliteten af rumakustikken:

  • Antal møbler
  • Typen af indretning
  • Højden af møbler
  • Materialevalget (hårde / bløde)

 

Flere løsninger til sagen

Det at der er flere årsager til, hvorfor akustikken bliver forværret, betyder også at du i langt de fleste tilfælde har næsten lige så mange løsninger. Overordnet kan du inddele løsningerne indenfor to hovedkategorier: lydregulering og lydisolering.

Lydregulering

Som navnet antyder indebærer lydregulering en regulering af lyden. Det kan komme til udtryk på flere forskellige måder, hvilket kan indebære brugen af blødere materialer, flere møbler, akustikpaneler og lignende. Det kan i bund og grund opsummeres som modificering af rummet udformning.

Lydisolering

Med lydisolering tales der om tiltag, hvor du reducerer loftets, væggenes eller andre bygningsdeles evne til at sprede lyden. Det kan eksempelvis være, at du tilfører væggene lydisolerende materialer, skruer ned for lydanlægget og lignende.

Inden at du kaster dig ud i de helt store løsningstiltag, kan det give mening, at du prøver dig ad med en del af de mindre tiltag. Der kan være mange steder at starte, men et sted, hvor du kan starte, er ved at flytte rundt på møbler eller tilføje flere møbler til samlingen. Akustikpaneler kan hertil være en meget god supplerende løsning.

 

 

 

Categories: