6 tips til at spare på elregningen

Prisen på el er steget voldsomt i 2022, og for den almene danske bolig er der god grund til at fokusere mere på strømforbruget. I starten af 2022, så vi faktisk at elregningen steg med 45% for en gennemsnitsfamilie i hus med to børn.  Vi giver her en række af tips og tricks til dig som ønsker at spare på strømmen. 

1. Find de værste strømslugere i hjemmet


Ved at identificere de apparater og elinstallationer i hjemmet, som bruget mest strøm, kan vi hurtigt finde frem til eventuelle besparelser på elregningen. Find din elmåler, hvor du med garanti kan se husstanden øjeblikkelige elforbrug. Her kan se din husstands standby forbrug, og samtidigt kan du tænde og slukke for apparater for at finde frem til de værste strømslugere. Prøv at kig på din elmåler, når alle i husstanden sover. Her kan det måske vise sig at husstanden standbyforbrug er alt for høj.

2. Skift gamle pærer ud med nye LED-pærer


Dine gamle pærer kan koste dig mange penge om året. Hvis du stadig bruger halogenpærer i hjemmet, så er det på tide at skifte dem. Selvom at halogenpærer kan være meget billigere, så bruger de langt mere strøm, hvilket på sigt er en rigtig dårlig investering.  Hvis du er en af dem, som allerede har skiftet til LED-pærer, så tænker du sikkert at det ikke gælder dig. Men her kan du blive overrasket, da nye LED-pærer sparer langt mere strøm end de ældre modeller af LED-pærer.

3. Vær opmærksom på hvornår strømmen koster mest


Med mindre at du har en elaftale med fast pris, så svinger elpriserne alt afhængigt af hvor meget strøm bliver brugt. I timerne, hvor folk er vågen og hjemme i husstanden, er strøm markant dyrere. Har du mulighed for f.eks. at sætte vaskemaskinen, tørretumbleren eller opvaskemaskinen i gang i løbet af natten, så er det ofte tre gange billigere.

4. Anskaf en el-spareskinne


En el-spareskinne er genial til at spare penge. Skinnen fungerer på samme måde som en traditionel stikdåse, men med en kontakt, som lader sig slukke for alle apparater som er tilknyttet. Det er også muligt at få en spareskinne der sikrer at du slukker alle dine andre apparater som er tilsluttet din computer, når den slukkes.

5. Udskift din gamle cirkulationspumpe


Alle husstande har mindst en cirkulationspumpe og kan have op til flere. Ofte er gamle cirkulationspumper ikke tilpasset husstanden behov, og nye modeller er meget mere energieffektive end de gamle. Cirkulationspumper med energiklasse A kan spare en husstand mange penge årligt. 

6. Få en elektriker til at gennemgå dine elinstallationer

 

Få en autoriseret elektriker til at gennemgå dine elinstallationer. En autoriseret elektriker kan gennemgå alle elinstallationerne i hjemmet, for at finde eventuelle energioptimeringsmuligheder. LED-pærer, lysstyring, skift af varmekilde, solceller og rådgivning er alle områder du kan snakke med din elektriker om. Her finde du en elektriker i Aalborg, som kan hjælpe dig med energioptimering af din husstand.

Categories: