Søndag er kagedag

chocolate cake on white ceramic plate

Hej, kageelskere! I dag har jeg en særlig godbid for jer, som er perfekt til alle, der elsker at nyde søde sager uden at bekymre sig om gluten, laktose eller animalske produkter. Jeg har nemlig samlet nogle af de bedste glutenfrie, laktosefrie og veganske kager, som du kan bage selv eller købe hos din lokale bager. Disse kager er ikke kun lækre, men også sundere end de traditionelle kager, som ofte er fyldt med sukker, smør og hvedemel. Så lad os komme i gang!

Glutenfri kager

Gluten er et protein, som findes i visse kornsorter, som f.eks. hvede, rug og byg. Nogle mennesker er allergiske eller intolerante over for gluten, og andre vælger at undgå det af sundhedsmæssige eller personlige årsager. Men det betyder ikke, at man skal gå glip af kager! Der findes nemlig mange lækre alternativer, som er lavet med glutenfrie meltyper, som f.eks. mandelmel, rismel eller havremel. Her er nogle af mine favoritter:

– Mazarinkager: Disse små kager er lavet med mandelmel, æg, sukker og mandler, og har en skøn blød konsistens og en sød og nøddeagtig smag. De kan pyntes med flormelis, hindbærmarmelade eller chokolade, og er perfekte til en kop te eller kaffe. Du kan købe glutenfri mazarinkager her: https://www.loevegaarden.dk/vare/glutenfri-mazarinkage-med-graeskar-og-sesam-saras/ 

– Mazarintærter: Hvis du vil have noget mere fyldigt, kan du prøve en mazarintærte, som er en stor kage med en sprød mørdejsbund og et lag af mazarinmasse. Du kan toppe den med friske bær, flødeskum eller creme fraiche, og dele den med dine venner eller familie.

– Wienerbrødsboller: Ja, du læste rigtigt! Det er faktisk muligt at lave glutenfrit wienerbrød, som er mindst lige så lækkert som det almindelige. Hemmeligheden er at bruge et glutenfrit wienerbrødsmel, som indeholder xanthangummi, som gør dejen elastisk og luftig. Du kan fylde dine wienerbrødsboller med remonce, marcipan, syltetøj eller nødder, og drysse dem med glasur eller perlesukker.

Laktosefri kager

Laktose er et mælkesukker, som findes i mej>produkter, som f.eks. mælk, ost og yoghurt. Nogle mennesker har svært ved at fordøje laktose, og får derfor maveproblemer, når de spiser det. Andre vælger at undgå det af etiske eller miljømæssige årsager. Men det betyder ikke, at man skal sige nej til kager! Der findes nemlig mange lækre alternativer, som er lavet med laktosefri produkter, som f.eks. sojamælk, havremælk, mandelmælk eller kokosmælk. Her er nogle af mine favoritter:

– Napoleonshatte: Disse klassiske kager er lavet med en mørdejsbund, en marcipanmidte og et chokoladeovertræk. De har en dejlig kontrast mellem det sprøde, det bløde og det søde, og er meget nemme at lave selv. Du kan bruge laktosefri smør og mælkechokolade, eller veganer margarine og mørk chokolade, hvis du vil have dem helt mælkefrie.

– Franske vafler: Disse tynde og sprøde vafler er lavet med en dej af æg, sukker, mel, vaniljesukker og smør, som bages i et vaffeljern. De kan spises som de er, eller fyldes med flødeskum, syltetøj, frugt eller chokolade. Du kan bruge laktosefri smør og fløde, eller veganer margarine og sojafløde, hvis du vil have dem helt mælkefrie.

– Kanelstænger: Disse kager er lavet med en gæret dej af mel, sukker, gær, vand, olie og kardemomme, som rulles ud og drysses med kanel og sukker. De bages i ovnen, og skæres i stænger, som kan dyppe i glasur eller chokolade. Du kan bruge laktosefri smør og mælk, eller vegetabilsk olie og plantemælk, hvis du vil have dem helt mælkefrie.

Veganske kager

Veganske kager er kager, som ikke indeholder nogen animalske ingredienser, som f.eks. æg, mælk, smør, honning eller gelatine. Nogle mennesker vælger at være veganere af dyreetiske, sundhedsmæssige eller miljømæssige årsager. Men det betyder ikke, at man skal undvære kager! Der findes nemlig mange lækre altern>ativer, som er lavet med veganske produkter, som f.eks. bananer, æblemos, chiafrø, dadler, nøddesmør eller tofu. Her er nogle af mine favoritter:

– Romkugler: Disse kager er lavet med en blanding af kagekrummer, kakao, sukker, romessens og margarine, som formes til kugler og rulles i kokosmel eller krymmel. De har en intens og fyldig smag, og er perfekte til en lille snack eller dessert. Du kan bruge en hvilken som helst slags kage til at lave krummerne, bare den er vegansk. Du kan også bruge veganer margarine og plantemælk, hvis du vil have dem helt mælkefrie.

– Chokoladekager: Disse kager er lavet med en dej af mel, sukker, kakao, bagepulver, salt, vand, olie og eddike, som bages i ovnen og pyntes med glasur eller frugt. De har en luftig og svampet konsistens, og en rig og chokoladet smag. Du kan bruge almindelig hvedemel eller glutenfrit mel, hvis du vil have dem glutenfrie. Du kan også bruge agavesirup eller kokossukker, hvis du vil have dem mere naturligt søde.

– Skovbærtærter: Disse kager er lavet med en bund af knuste kiks, nødder, dadler og kokosolie, som presses i en tærteform og fryses. Derefter laves et fyld af blendede skovbær, tofu, citronsaft, vanilje og ahornsirup, som hældes over bunden og fryses igen. Til sidst pyntes tærten med friske bær og mynteblade. Disse kager har en frisk og frugtig smag, og en cremet og sprød konsistens. Du kan bruge enhver slags kiks, nødder og bær, du har lyst til, bare de er veganske.

Sådan, det var nogle af de bedste glutenfrie, laktosefrie og veganske kager, som jeg kender til. Jeg håber, du har fået lyst til at prøve nogle af dem, eller måske endda alle sammen! Kager er en fantastisk måde at forkæle sig selv og sine nærmeste på, og det er endnu bedre, når de er sundere og mere bæredygtige. Så lad os spise kage og være glade!

Categories: