Hvilken stegepande skal jeg vælge?

At vælge en stegepande kan være en udfordrende oplevelse, i en verden af gimmicks, hurtige salg og dårlig ”kvalitetspander”. Du kan ende med at løbe op og ned ad lange gange med 117 forskellige stegepander, uden at blive den mindste smule klogere på, hvad der kan hvad, hvordan og hvorfor.

 

Kort sagt er det hele op til hvad du skal bruge din stegepande til. Hvad du har planer om at bruge stegepanden til, burde diktere hvilken stegepande du køber, og ofte er det bedre at have mere end en type stegepande til forskellige situationer. For at hjælpe dig bedst muligt gennem junglen af stegepander, er der her et par gode råd, når du skal ud at købe stegepande.

 

At lave mad med non-stick:

Disse pander er rigtig gode. De er nemme at gøre rent, og gør madlavning nemmere og sundere uden forskellige fedtstoffer. Et godt råd er, at hvis du skal lave noget der klistrer til stegepanden meget, som eksempelvis æg, kan det være en god ide at starte med at varme panden på middel varme, så det ikke klistrer sig fast. Non-stick belægning kan sagtens være forskelligt, og ofte er dyrere non-stick stegepander dyrere fordi de bruger bedre og tykkere belægninger. Generelt er non-stick stegepander ikke særlig gode til høj varme og du skal huske altid at bruge plastik eller træ ovenpå stegepande, for ikke at ødelægge belægningen. Bedre belægninger vil holde lidt længere tid og kan generelt klare lidt mere end de billigste.

 

Rustfrit stål stegepander:

Mange professionelle kokke sværger til stegepander af rustfrit stål, da de holder længe og er hårdføre, samt ofte lettere end andre stegepander. De er ofte ikke reaktive, hvilket er godt når du bruger deglasering eller anden syre, som vin eller citron saft. Hvis du skal brune kød, stege med omrøring eller foretrækker metal redskaber, så er rustfrit stål din ven. Den er også rigtig god til at lave lækker mad og specielt sovser, hvilket er et stort plus. De bedste rustfri stål pander er tungere, da de vil bestå af et meget ledende metal, som aluminium, der er klemt sammen imellem det rustfri stål. Dette hjælper med at sørge for at varmen bliver fordelt rundt på hele panden, og derved det bedre resultat, når du laver mad. Du tror måske at rustfrit stål er svært at gøre rent, men tænk igen. Tricket med at bruge rustfrit stål er, at putte en smule olie på panden, lade det sidde til det er godt varmt under høj varme, og da tilføje det du skal stege og måske lidt ekstra olie. Dette vil lukke porerne i panden, så maden ikke klistrer sig fast til panden. Man kan derfor skabe en non-stick overflade ved at gøre det rigtigt.

 

Støbejern:

Denne type pande er god til at overføre varmen meget effektivt, og er derfor rigtig god til at stege en steak. Støbejern er tungt og varmer jævnt over hele panden. Det tilføjer varmen utrolig effektivt og holder varmen for lange perioder ad gangen. Fordi den er så effektiv, er det vigtigt at man bruger den på lav til middel varme. Husk derfor at ikke alle stegepander skal bruge samme varme. Støbejernen kræver dog en smule mere tålmodighed, da den tager lidt længere tid om at varme op, men tilgengæld holder den også godt på varmen.

 

 

 

Categories: