Træolie til dit Køkkenbord

Har du et køkkenbord i ubehandlet træ kan du vælge at behandle den med træolie. Start med at undersøge hvilken træsort din bordplade er og hvordan det tidligere er blevet behandler. Hos Gebenna.com har vi samlet alle produkter som er nødvendige, når du skal give dit køkkenbord træolie.

Hvordan vedligeholder man en lakeret eller malet bordplade?

Hvis din bordplade er behandlet med lak eller maling, vedligeholder du det bedst ved at give det en ny omgang lak eller maling, når overfladen begynder at se slidt ud. Du opnår det pæneste og mest holdbare resultat, ved at slibe overfladen helt glat, før du maler eller lakerer på ny.

Hvordan vedligeholder man en ubehandlet eller olieret træoverflade?

Oliebehandlet og ubehandlet træ skal med jævne mellemrum behandles med træolie som er egnet til formålet. Især en køkkenbordplade vil være i hyppig kontakt med vand, fedt og varme, hvilket vil slide på overfladebehandlingen. Behandler du dit køkkenbord jævnligt med køkkenbordsolie, vil dit træbord være i stand til at klare hverdagens slid.

En god køkkenbordsolie skaber en overflade som er modstandsdygtig over for snavs og bakterier. Samtidig modvirker en oliebehandling at træet slår revner og forlænger dermed levetiden på dit køkkenbord. En go køkkenbordsolie skaber også en vandskyende lag på overfladen, så du ikke skal bekymre dig om ringe og skjolder fra spildte væsker.

 Sådan behandler du din bordplade med træolie

Når du skal behandle dit køkkenbord skal du anvende følgende redskaber:

  • Bordpladeolie
  • Rystepudser, slibemaskine eller sandpapir
  • En hård pensel eller poleringsmaskine til at påføre olien med
  • Malertape, afdækningsplast

Rengør overflader

Start med at rengøre bordpladen grundigt med en våd klud. Det er vigtigt at du fjerner alt fedt og snavs, så overfladen bliver jævn og ren.

Beskyt overflader

Beskyt de overflader som ikke skal behandles med malertape og afdækningsplast

Slib bordpladen

Det er betydeligt nemmere at slibe bordpladen jævnt med en slibemaskine eller rystepudser – især hvis bordpladen har grove ridser som der skal rettes op på. Det er vigtigt at du sliber træet i årenes retning i rolige bevægelser, så du ikke laver nye ridser i træet. Når du er tilfreds med resultatet, slib da efter i hånden med fint sandpapir (korn 240). Overfladen skal føles glat og silkeblød. Når du er færdig med at slibe bordpladen, skal slibestøvet fjernes. Anvend gerne både en støvsuger og en fugtig klud, så du sikrer dig at der ikke sætter sig slibestøv fast i træolien, når du skal behandle pladen.

Påfør Bordpladeolie

Start med at læs brugsanvisningen på den bordpladeolie du har valgt. Fordel olien jævnt med en hård pensel eller en poleringsmaskine. Sørg for at smøre olien på i årernes retning. Arbejd olien godt ned i træet. Lad olien tørre ind efter anvisningerne på produktet og tør herefter alt overskydende træolie væk med en ren klud. Poler overfladen let med kluden.

Lad bordpladen stå uberørt i de første ca 12 timer, så olien får lov til at gennemhærde.

Categories: