De største fejl boligejere begår ved energirenovering – og hvordan du undgår dem

Ønsket om lavere varmeregninger, et bedre indeklima og en mere klimavenlig bolig får mange boligejere til at kaste sig ud i energirenovering. 

Intentionerne er gode, men desværre kan projektet nemt ende med at blive dyrere end forventet eller give et skuffende resultat, hvis man begår nogle klassiske fejl undervejs. At energirenovere korrekt kræver omtanke og planlægning. 

Her ser vi på nogle af de hyppigste faldgruber – og hvordan du styrer uden om dem for at sikre et vellykket projekt.

Fejl 1: Manglende overblik og forkert prioritering

Mange går i gang med enkelte forbedringer uden at have et samlet overblik over husets reelle behov.

Symptombehandling frem for årsagsanalyse

Man udskifter måske radiatorerne for at få mere varme i stuen, når problemet i virkeligheden er dårlig isolering i ydervæggen. Eller man investerer i et avanceret varmesystem, før husets klimaskærm (tag, vægge, vinduer, fundament) er tæt og velisoleret, hvilket resulterer i et overdimensioneret og ineffektivt anlæg.

Ignorering af helheden (Klimaskærmen)

Husets evne til at holde på varmen (klimaskærmen) er fundamental. At fokusere ensidigt på f.eks. varmekilden uden at adressere utætheder eller manglende isolering, er sjældent den mest effektive eller økonomiske løsning på lang sigt.

Sådan undgår du fejlen

Start med at få et professionelt overblik. Gennemgå din energimærkningsrapport eller endnu bedre hyr en uvildig rådgiver fx Dinbyggerådgiver.dk for hjælp til energirenovering til at vurdere husets tilstand og potentiale. 

Prioriter derefter indsatserne dér, hvor effekten er størst. Ofte er det efterisolering af loft og ydervægge samt udskiftning af gamle vinduer, der giver mest “bang for pengene” først.

Fejl 2: Utilstrækkelig eller forkert udført isolering

Isolering er kernen i mange energirenoveringer, men her kan det også gå galt.

For lidt isolering i forhold til krav/potentiale

Man vælger måske en billigere løsning med mindre isoleringstykkelser end anbefalet i Bygningsreglementet eller af energikonsulenten. Det sparer lidt på anlægsudgiften her og nu, men resulterer i et lavere besparelsespotentiale år efter år.

Kuldebroer og utætheder i dampspærren

Selv tykke lag isolering har begrænset effekt, hvis arbejdet udføres forkert. Kuldebroer (steder hvor kulden kan “snyde” uden om isoleringen, f.eks. ved samlinger) og utætheder i dampspærren (den membran, der forhindrer fugtig indeluft i at trænge ud i konstruktionen) kan føre til varmetab, kondens og i værste fald skimmelvækst.

Sådan undgår du fejlen

Følg altid de anbefalede isoleringstykkelser. Vælg håndværkere (murere, tømrere), der har dokumenteret erfaring med korrekt isoleringsarbejde. Men også forstår vigtigheden af tæthed og korrekt montering af dampspærre. Stil krav til kvalitetssikring af arbejdet.

Fejl 3: Glemme ventilationen

Når huset bliver tættere for at holde på varmen, bliver korrekt ventilation endnu vigtigere.

Tæt hus uden tilstrækkeligt luftskifte

Et topisoleret og tæt hus uden tilstrækkelig ventilation kan føre til dårligt indeklima med for høj luftfugtighed, ophobning af CO2 og potentielt øget risiko for skimmelsvamp og forhøjet radonniveau.

Sådan undgår du fejlen

Tænk ventilation ind i planen fra starten. Overvej løsninger som et mekanisk ventilationsanlæg med varmegenvinding (der genbruger varmen fra udsugningsluften) eller som minimum sikring af tilstrækkeligt luftskifte via friskluftsventiler i vinduer eller ydervægge. Rådfør dig med en fagmand.

Fejl 4: Udelukkende fokus på tilbagebetalingstid

Selvom økonomi er vigtig, er det en fejl kun at se på, hvor hurtigt investeringen tjener sig hjem i sparede kroner.

Ignorering af komfort og boligværdi

Energirenovering handler også om øget komfort (ingen træk, jævn temperatur), bedre indeklima og en potentiel stigning i boligens salgsværdi. Disse værdier er sværere at sætte kroner og øre på, men er vigtige for den samlede oplevelse.

Sådan undgår du fejlen

Ansku energirenoveringen som en helhedsinvestering i din bolig og livskvalitet. Vurder både de økonomiske besparelser og de “bløde” værdier som komfort og sundhed.

Fejl 5: Forkert valg af håndværkere og manglende aftaler

Selv den bedste plan kan falde til jorden, hvis udførelsen halter.

Valg baseret kun på pris / manglende erfaring / uklare aftaler

At vælge den billigste håndværker uden at tjekke kvalifikationer og erfaring med energioptimerende løsninger er risikabelt. Ligeledes er manglende eller uklare skriftlige aftaler en kilde til potentielle konflikter.

Sådan undgår du fejlen

Indhent flere specificerede tilbud. Spørg ind til håndværkerens erfaring med lignende energirenoveringsopgaver og tjek referencer – gerne fra lokale projekter. Vægt kvalitet og erfaring mindst lige så højt som pris. 

Insister altid på en detaljeret skriftlig kontrakt (f.eks. baseret på AB Forbruger), der beskriver opgaven, materialer, tidsplan og pris.

Planlæg rigtigt og høst gevinsterne af din energirenovering 

Energirenovering er en fantastisk mulighed for at forbedre din bolig, men det kræver omtanke at undgå de gængse faldgruber. 

Ved at være opmærksom på disse typiske fejl, investere tid i grundig planlægning, søge professionel rådgivning og vælge de rette samarbejdspartnere. 

Så er du godt på vej til at sikre, at din energirenovering bliver en succes – til gavn for både din pengepung, din komfort og klimaet.

Categories: