Espaliervægge kan være det grønne pust, som du har søgt til din have

Mange havejer står på et eller andet tidspunkt i den situation, hvor de ønsker at gøre deres for- eller baghave lidt grønnere. Det er ikke alle her, der har lige klar tanker om, hvad de kan gøre for at gøre deres have lidt mere frodig. Haveindretning er på mange måder det samme som boligindretning. Der er et hav af muligheder og det kan til tider være vært at navigere rundt blandt de mange løsninger.

Er du en af dem, der føler dig slået ud af de utallige muligheder, er dette indlæg til dig.

Dig, dit hjem og have

Når det kommer til indretning, er en god begyndelse at tage afsæt i din personlighed (smag, stil mv.) samt det fysiske i din have (areal, terræn, nuværende flora mv.). Dette er meget gavnligt, når du skal afgrænse de mange muligheder.

En anden faktor er at grønne og meget frodige haver også forudsætter krav til havearbejde og vedligehold. Det er derfor vigtigt, at du gør op med dig selv, hvor meget tid du har lyst til at bruge på havearbejde og lignende. Dette kan hjælpe dig med at afgrænse din indretning yderligere, derudover minimere du risikoen for død flora og spildte penge.

Når du er kommet til bunds med, hvor meget havearbejde du ønsker og din egen stil, kan du gå på opdagelse i de forskellige kategorier:

  • Buske og hække
  • Planter
  • Blomsterbede
  • Træer
  • Dekoration
  • Sten
  • Fødevarer ala. bær og grøntsager (hvis du ønsker at være lidt selvforsynende)

Espaliervægge simpel og frodigt

Der kan selvfølgeligt være mange forskellige løsninger indenfor de ovenstående kategorier. Det kan anbefales at du skimmer nogle forskellige løsninger indenfor hver, således at du også får et overblik over, hvilke løsninger der og lignende.

En anden ting som du bør have in mente, er at du kan bruge nogle af løsningerne i de pågældende kategorier til flere funktioner. Et godt eksempel på dette er espaliervægge, der kan fungere som et blomsterbed/busk og et hegn. En espaliervæg er en form for plantegitter, hvor frugttræer, slyngplanter, klatreplanter og lignende kan gro op ad.

Du kan lave en espaliervæg ved brug af hegnsfag lavet af træ eller rionet. Hvilken type afhænger af hvad du foretrækker. Hvis du vælger træ, får du et mere naturligt udtryk, men du skal samtidigt også bruge mere tid på vedligeholdelse i form af træmaling og beskyttelse, da træet kan rådne. Rionet er fremstillet af galvaniseret ståltråd, hvilket betyder at det er helt vedligeholdelsesfrit. Du får dog til gengæld et mere råt udtryk til at starte med.

Rionet er dog gennem de seneste par år blevet meget populært til at lave espaliervægge af, hvorfor vi også kan anbefale denne løsning.

Categories: