Havekrukker er boligens smykke

De fleste af os bruger en meget stor del af vores indtægt på boligen. Ikke alene på at købe den, men i høj grad også på indretningen. Vi får lavet nye lækre køkkener, frisket badeværelset op, udvidet stuen med designersofaer og store faldskærme.

Men boligdesign handler ikke kun om det indvendige. Har du have og terrasse kan der også gøres meget for at friske disse op.

Udover de mere faste installationer, som plæner, bevoksning og terrasse kan der suppleres med lækkert lys, parasoller, havemøbler og havekrukker.

Og netop havekrukker har fået en stigende fokus i de senere år. Det er det ekstra lille pift, der kan give den have og terrasse karakter. Det er havens smykker.

Hvad er den rigtige havekrukke til dit hus?

Havekrukke findes i mange forskellige materialer og designs. Ikke helt ulig smykker. Meget har naturligvis med smag at gøre, og det er jo svært at diskutere, men det handler også om kvalitet.

Et lidt kitchy smykke i plastik kan da være meget sjovt, men de fleste vil nok sætte mere pris på et lækkert smykke i ædelmetaller og -sten. Det fremstår i hvert fald mere eksklusivt.

Det samme kan siges om vores hus og have. Plastik har naturligvis nogle åbenlyse praktiske fordele. Men smukt, det er det altså ikke.

Vi vil helt klart anbefale, at du i stedet for overvejer en havekrukke i keramik. Men hvilke keramiske havekrukker findes der så, og hvad skal du være opmærksom på?

Keramiske havekrukker i mange kvaliteter

En stor del af de havekrukker der findes på markedet, er fremstillet i Sydeuropa og Østen. Det største problem med dem er, at de ofte ikke passer så godt til danske boliger.

Derudover kan problemet være, at de ikke altid kan modstå det våde danske vejr og vinterfrosten.

Vi vil derfor anbefale at du ser lidt nærmere på de havekrukker der er designet i Danmark.

Christian Bruuns havekrukker er et godt bud.  Han er en af Danmarks mest anerkendte keramikere. Han har igennem mange år udviklet og produceret en særlig serie af keramiske havekrukker, der er tilpasset dansk bolig design og haver. Og det danske vejr.

Både i forhold til form og farve udmærker disse krukker sig ved, meget bedre at matche danske huse med mursten og tegl. Og de koster faktisk ikke mere end mange af de seriefremstillede krukker du typisk finder på planteskolerne.

At du så ved samme lejlighed kan støtte en dansk kunsthåndværker, er blot et ekstra lille plus.

Og nej, selvom dansk design lyder dyrt, så er koster de faktisk ikke mere end mange af de udenlandske havekrukker, du finder i havecentrene.

Hvad er en havekrukke?

Havekrukker sælges under flere forskellige navne. Nogle kalder dem en havekrukke, kalder dem også plantekrukker og blomsterkrukker.

Er der i praksis forskel på havekrukker, blomsterkrukker og plantekrukker?

Nej, de kan alle bruges til det samme. Alle krukker der har et dræn i bunden (hul i bunden) kan bruges til at plante de fleste typer af planter og blomster.

En anden type krukke er planteskjulere. De har ikke hul i bunden og egner sig derfor ikke til direkte plantning, men bruges alene til at skjule en anden – typisk lidt mindre pæn plantekrukke.

Din havekrukke bør være frostsikker!

Hvis du skal bruge din havekrukke udenfor er det vigtigt, at du undersøger om den er fristsikker. Det er langt fra alle krukker.

Hvis krukkerne er små kan du naturligvis tage dem ind om vinteren (hvis du har plads), men de store krukker er som regel for tunge at flytte rundt på, så de skal kunne holde til frost.

Nogle leverandører giver frostgaranti. Så skulle det gå galt får du en ny.

Categories: